Tegneserier

Tegneserier af Sussi Bech

adamsonstatyettenSiden sin debut i 1985 har Sussi været blandt Danmarks allermest populære tegneserieskabere med tegneserier som “Nofret”, “Eks Libris”, “Aida Nur”, “Dalila den Drevne“, “Zainab”, “Egtved Pigen” og “De vilde Svaner”. Foreløbig 27 tegneseriealbum er det blevet til. Nye bind af “Nofret” og “Eks Libris” er på vej.

Sussi modtog i 2015 den fornemme Adamsonstatyetten ved en ceremoni i Stockholm, hvor Svenska Serieakademin fejrede sit 50 års jubilæum. Sussi har desuden modtaget BØFA Prisen, Ping Prisen, Orla Prisen, Birkerød Kulturpris, Hanne Hansen Prisen og Det Danske Tegneseriekonvents pris.

Sussi har desuden leveret tegneserier til en række forlag og kunder. Hvis du har et tegneserieprojekt, du gerne vil have Sussi til at illustrere mod betaling, så send en forespørgsel på post@sussibech.dk

 

SUSSI BECHS SAMLEDE VÆRKER

Forlaget Eudor har påbegyndt udgivelsen af “Sussi Bechs Samlede Værker”, der vil samle alle Sussis tegneserier i 7 luksusbind. Foreløbig er udkommet “Dalila den Drevne”, “Aida Nur” og Nofret – Samlede historier I og februar 2019 udkommer bind 4, der indeholder Nofret bind 4-6. Historierne er i flere tilfælde nyfarvelagt, scannet ind påny fra Sussis originale farvelægninger eller restaureret digitalt, og hvert bind byder på et omfattende ekstramateriale. Udgivelsen af alle 7 bind forventes afsluttet i 2020.

Om “Sussi Bechs Samlede Værker” skrev Søren Vinterberg i Weekendavisen 11.1.2019:

Er der nogen, der fortjener at få sine Samlede Værker udgivet, er det hende.

 

Tegneserier - Nofret bind 1-12

Nofret bind 1-12

NOFRET

Siden 1986 har Sussi koncentreret sine tegneserier om det gamle Ægypten, hvor hun med den kretensiske prinsesse Nofret som hovedfigur har bragt læseren rundt i oldtidens middelhavslande som vidne til datidens politiske og religiøse intriger.

Serien er solgt i 75.000 eksemplarer alene i Danmark.

Disse bind foreligger på dansk:

 • Nofret 1: Flugten fra Babylon, Carlsen 1986
 • Nofret 2: Amons gemalinde, Carlsen 1987
 • Nofret 3: Kætterkongens hof, Carlsen 1988
 • Nofret 4: Den sidste Minos, Carlsen 1989
 • Nofret 5: Rejsen til Hattusas, Carlsen 1991
 • Nofret 6: Den hemmelige traktat, Carlsen 1992
 • Nofret 7: Med døden om bord, Carlsen 1993
 • Nofret 8: Gravrøverne, Carlsen 1995
 • Nofret 9: Nattens hævner, Carlsen 1998
 • Nofret 10: Kiya, Carlsen 2001
 • Nofret 11: Bagholdet i Tempelsøen, Carlsen 2004
 • Nofret 12: Nilens fange, Faraos Cigarer 2011

For serien Nofret har Sussi modtaget flere priser, bl.a. BØFA Prisen, Det Danske Tegneseriekonvents pris (tre gange), Ping Prisen 1994, Birkerøds Kulturpris i 2006, Adamsonstatyetten 2015 og Hanne Hansen Prisen i 2017.

Bind 2-5 er udkommet på fransk og hollandsk, bind 1-6 på svensk og bind 1-2 på indonesisk. Serien har desuden været bragt i Berlingske Tidende, Ekstra Bladet og de tre stiftstidender.

Sussi er i gang med flere historier med Nofret.

 

Tegneserier - Eks Libris bind 1-3 og Mis med de Store Kugler

Eks Libris bind 1-3 og Mis med de Store Kugler

EKS LIBRIS

Siden 2009 har Sussi lavet den ugentlige tegneserie “Eks Libris” til Weekendavisens bogtillæg, siden oktober 2010 med sin mand Frank Madsen som tekstforfatter.

Serien er en satire over det litterære miljø i meget bred forstand, koncentreret omkring forfatterne Finn Sysholm, Zenia Nyker og Sune Lynder, redaktørerne Annika og Lise, et par bebrillede boghandlere, to storbarmede bibliotekarer med knold i nakken m.fl.

Serien er udgivet i foreløbig 8 bind af Forlaget Eudor, der også har udgivet kulthittet “Mis med de Store Kugler” en billedbog skrevet af rockeren Biker Bjarne, en af seriens figurer. En julefortælling, “Mis med de store julekugler”, er det også blevet til.
Om “Eks Libris” skrev Jyllands-Postens kulturredaktør Jakob Levinsen:

“Sussi Bech og Frank Madsen formår at skildre den litterære verden mindst lige så underholdende, inspireret og indimellem decideret bidende, som mange af deres emner selv gør det.” (5 stjerner)

 

Tegneserier - Aida Nur bind 1 og 2

Aida Nur bind 1 og 2

AIDA NUR

Afsluttet to-bindsværk fra 1991-93 inspireret af virkelighedens myteomspundne udgravning af Tut-Ank-Amons grav i 1920erne:

“Aida Nur er danser på en ægyptisk kabaret, som ejes af antikvitetshandleren Mohassib.
En dag finder hendes venindes lille søn en faraograv i nærheden af Luxor, og veninden giver Aida Nur til opgave at smugle oldsagerne til Cairo og sælge dem.
Mohassib er imidlertid ikke tilfreds med Aidas tilbud. Han kræver adgang til hele graven og truer hende til at afsløre dens beliggenhed.
Men også den engelske lord Cnarvorn og arkæologen Alistair har fået færten af noget stort, og snart udvikler historien sig med intriger og mord…”

Forlaget Eudor har udgivet en samlet luksusudgave af Aida Nur på 128 sider i hardback. Udgivelsen er 2. bind i samleserien “Sussi Bechs Samlede Værker” og indeholder masser af ekstramateriale.

 

Tegneserier - Dalila den Drevne

Dalila den Drevne bind 1 og 2: “Ballade i Bagdad” og “Tyven fra Cairo”.

DALILA DEN DREVNE

Sussis allerførste tegneserieværk, påbegyndt da hun endnu gik i gymnasiet. Historien er fra “1001 nat”, som Sussi læste i Hasselbalchs udgave fra 1967, men fortalt i en meget fandenivoldsk og bramfri tegneseriestil, hvor der er fart over feltet, når enken Dalila den Drevne og datteren Zainab den Lumske sætter sig for at tage kampen op med alle de plattenslagere og fupmagere, der i deres øjne har held til at fedte og snyde sig til tops i Harun al-Rashids Bagdad. Det mener Dalila og Zainab, de kan gøre meget bedre end Ali Kviksølv, Skurve-Ahmed og Plage-Hassan.

Den næsten 100 sider lange tegneserie blev udgivet i sort/hvid i 1993 under serietitlen “Fra Sussi Bechs arkiv”.

Forlaget Eudor udgav i 2016 en samlet, nyfarvelagt luksusudgave af Dalila den Drevne på 120 sider i hardback. Udgivelsen er 1. bind i samleserien “Sussi Bechs Samlede Værker” og indeholder masser af ekstramateriale.

 

Tegneserier - Zainab

Zainab

ZAINAB

Sussi Bechs debutalbum udgivet i 1985 efter at have været publiceret i Berlingske Tidende. Da Sussi i 1980 henvendte sig til forlaget Interpresse med serien Dalila den Drevne, bad forlaget hende lave en ny 46 siders fortælling med Dalila og Zainab. Det blev til albummet “Zainab”. Historien er inspireret af 1001 Nat-eventyret “Harun Al-Raschid og Barmakidernes Død”, der bygger på virkelige begivenheder i 800-tallets Bagdad. Harun al-Raschids yndlingssøster Abbasah skal giftes med Giarfar og Zainab er ligeledes lovet bort til Ali. Ali gør imidlertid oprør mod kaliffen og fængsles. Zainab presser nu den modstræbende Abbasah til at hjælpe Ali.

Som flere af forlaget Interpresses stort anlagte projekter måtte “Zainab” vente et par år pga. forlagets økonomiske problemer i begyndelsen af 1980erne, før det udkom som album og solgte 10.000 eksemplarer på tre uger!

“Zainab” vil blive genududgivet i 2020, når Forlaget Eudor udsender 7. bind af “Sussi Bechs Samlede Værker”.

“Zainab” er også udgivet på norsk.

 

Tegneserier - Egtved Pigen

Egtved Pigen

EGTVED PIGEN

Tegneserie baseret på Ebbe Kløvedal Reichs musical af samme navn. Sussi har nyfortolket historien og omsat handlingen til tegneserie i tekst og billeder. Albummet er produceret af Nyt Dansk Musik Teater under ledelse af Kim Sørensen.

Handlingen: “I Ådalen hersker den vellidte og mægtige høvding Algot over Solens udvalgte folk. Sammen med sin familie ærer Algot Solguden, og takket være rige ofre får dalens bønder hvert år en givtig høst og øget velstand. Men storbonden Vult og hans ærggerrige kone har ambitioner om at forene Ådalens to store familier gennem ægteskab mellem deres søn, Solfin, og Algots ældste datter, Aia. En forbindelse, som en dag skal gøre Solfin til høvding over Ådalen. Kærligheden kommer på tværs af den magtsyge Vults planer, da Aia forelsker sig i smedelærlingen Ugi, en af de fremmede, som i stadigt større tal har bosat sig udenfor byen. Vult udnytter landsbybøndernes spirende uvilje mod de nye tilflyttere til at piske en stemning op, så de elskende ser sig nødsaget til at flygte ud i sumpene. Sumpene gemmer på en frygtelig hemmelighed, og da hadet først har fået overtaget, er det endegyldigt forbi med freden i Ådalen.”

 

Tegneserier - De Vilde Svaner

De Vilde Svaner

DE VILDE SVANER

I 1998 lavede Sussi et album for Bogfabrikken, der nyfortolkede brødrene Grimms og H. C. Andersens eventyr:

Handlingen: “De vilde Svaner er fortællingen om den stakkels Elisa, hvis seks brødre bliver forvandlet til svaner af deres onde stedmoder. Hun får at vide at hun kan redde dem, hvis hun laver seks særke af brændenælder til dem. Men mens hun arbejder på særkene, må hun ikke tale, for så vil hendes brødre dø! Det er ikke nogen nem opgave. Og den bliver bestemt ikke lettere, da landets konge kommer ridende forbi og forelsker sig i hende.”

“De vilde Svaner” vil blive genududgivet i 2020, når Forlaget Eudor udsender 7. bind af “Sussi Bechs Samlede Værker”.

Albummet er også udgivet på svensk.