en-tegneserie-bliver-til

“Filmer du nu igen?” plejer at være Sussis standardbemærkning, når hun lejlighedsvis fornemmer, at hendes mand Frank Madsen følger hendes arbejde tæt med kameraet. Alligevel er det siden tegneserien Eks Libris’ start i 2009 lykkedes at lave adskillige videooptagelser af Sussi i gang med den ugentlige stribe til Weekendavisen.

Disse optagelser kobler denne lille artikel sammen med de Eks Libris-striber, der kom ud af anstrengelserne. I kronologisk rækkefølge, naturligvis.

“Det er jo deres kultur!”

Den første stribe handler om, når mennesker trods de bedste meninger og hensigter (eller måske netop derfor) taler forbi hinanden.

Den endelige tegneseriestribe kan læses i den første Eks Libris-bog: “Problemer med Carsten Jensen-robotten i Zone 7!” side 105 og ser sådan ud:

en-tegneserie-bliver-til-2011-04-27

Honette ambitioner

Den anden stribe blev til lige efter folketingsvalget i 2011, hvor regeringsforhandlingerne mellem SF, S og R trak ud i ugevis i det sorte tårn på Amager. Hvem skulle være ny kulturminister efter Per Stig Møller? Skulle det mon være …? kunne det tænkes, at …? Finn Sysholm lå i hvert fald vågen. Dette var samtidig den allerførste Eks Libris stribe, hvor Nobelprisen i litteratur blev omtalt. Altsammen emner, der flittigt er blevet vendt lige siden.

Den færdige tegneserie kan læses i den første Eks Libris-bog: “Problemer med Carsten Jensen-robotten i Zone 7!” side 37 og ser sådan ud:

en-tegneserie-bliver-til-2011-10-14

Højt humør på Bogforum

I 2011 kom Finn Sysholm hjem fra Bogforum, godt lakket til efter tre dages munter fest i gode venners lag. Selvfølgelig ikke uden skrammer, men med humøret intakt.

Den endelige tegneseriestribe kan læses i den første Eks Libris-bog: “Problemer med Carsten Jensen-robotten i Zone 7!” side 30 og ser sådan ud:

en-tegneserie-bliver-til-2011-11-18

Mis med de store kugler

Den næste stribe behøver nok ikke nogen nærmere introduktion: Her tegner Sussi den allerførste stribe om Mis med de store kugler – en parodi på børnebogsklassikeren “Mis med de blå øjne” set gennem Biker Bjarnes syge fantasi. Intet under, at forlaget Buch Binders afviste at udgive værket med henvisning til billedbogens trængte situation.

Den endelige tegneseriestribe kan læses i den første Eks Libris-bog: “Problemer med Carsten Jensen-robotten i Zone 7!” side 47 og ser sådan ud:

en-tegneserie-bliver-til-mis-med-de-store-kugler

Biker Bjarne Juniors skolehistorier

I 2012 markerede vi oprettelsen af tegneserieuddannelsen i Viborg og sendte Biker Bjarne Junior af sted med tornyster, spids blyant og en frodig fantasi for at give sig i kast med den 9. kunstart.

Den endelige tegneseriestribe kan læses i den tredje Eks Libris-bog: “Jyderne er mægtig flinke … men stille!” side 62 og ser sådan ud:

en-tegneserie-bliver-til-biker-bjarne-tegner-svantes-viser

Finn Sysholm bliver hypnotiseret

En forfatters største frygt er naturligvis at blive ramt af skriveblokade. Selv for en stor og anerkendt forfatter som Finn Sysholm sker det jævnligt, og han griber desperat efter ethver kur, der kan afhjælpe lidelsen. I 2013 var han blevet hypnotiseret. Men lige meget hjalp det. Tværtimod.

Den endelige tegneseriestribe kan læses i den tredje Eks Libris-bog: “Lotte går i parterapi!” side 11 og ser sådan ud:

en-tegneserie-bliver-til-finn-sysholm-bliver-hypnotiseret

The Making of Eks Libris

Den sidste film er en lidt længere produktion fra januar 2016, “The Making of Eks Libris”, hvor Sussi er gået digital med Wacom tegneskærm og vi følger hele processen lidt tættere fra ideskitse til færdig stribe. Striben kan læses i den sjette Eks Libris-bog, “Finn Sysholm går i sort!”, side 31.

Forlaget Eudor har indtil nu udsendt 8 bind med striber fra Sussis og Franks Eks Libris-tegneserie.